Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

30.9.2023

Jak zhubnout v obličeji

Zbavit se dvojité brady a naducaných tváří není určitě nereálné, ale je nutná celková redukce hmotnosti. Poradíme, jak na to.

Zjistit více

 

Zbavit se dvojité brady a naducaných tváří není určitě nereálné, ale je nutná celková redukce hmotnosti. Poradíme, jak na to.

Tělesná hmotnost se podepisuje ve velké míře na našem vzhledu, a to včetně obličeje. Díváte-li se na sebe do zrcadla a přemýšlíte, jak lze zhubnout v obličeji, jsou pro vás určeny následující řádky. Faktem je, že zredukovat tuk pouze v jedné oblasti je téměř nemožné, a není tomu jinak ani u tváře. Podívejte se s námi na to, s čím můžete začít již dnes, abyste co nejdříve dosáhla vytouženého vzhledu a štíhlejších rysů tváře.

Týdně jedno kilo dolů

Významnější změna na váze dokáže udělat s tváří opravdu velké divy. Šťavnaté tvářičky jsou určitě u žen žádoucí, avšak baculaté tváře žádnou z nás nepotěší. Cesta, jak zhubnout v obličeji, je jediná, a to zhubnout po celém těle. Zde platí jedno pravidlo, musíme dostat tělo do kalorického deficitu, ale nesmíme přitom zapomínat na příjem všech potřebných živin, vitamínů a minerálních látek. Trvalá změna tělesné váhy bude vyžadovat změnu životního stylu, ve kterém nechybí zdravá strava bohatá na komplexní sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky doplněná o pravidelný pohyb. „Změnou jídelníčku v kombinaci s navýšenou fyzickou aktivitou jsme schopni zhubnout až jeden kilogram hmotnosti týdne, což představuje za 3-4 měsíce úbytek zhruba 10 kilogramů. Drastické diety nemají dlouhodobě udržitelný výsledek a zároveň při nich riskujete tzv. jojo efekt“ radí Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka ze Zdravého stravování.  

Třídíme potraviny

Nejrychlejších změn dosáhneme vyřazením nezdravých potravin, které zahrnují jednoduché cukry a nasycené mastné kyseliny. Zdravé potraviny bohaté na bílkoviny a vlákninu vás dostatečně zasytí a zamezíte návalům hladu a chutím na sladké. Jednoduché cukry jsou často skryté i tam, kde bychom to ani nečekali, proto se vyplatí vyznat se v potravinách, které s oblibou kupujete. Čtěte etikety a pozorujte kolonku „sacharidy, z toho cukry“, větší než zdravé množství najdete často i v oblíbeném müsli či limonádách. Vybírejte si potraviny bohaté na komplexní sacharidy, jejichž energie se uvolňuje v organismu postupně a zároveň vybírejte potraviny se zdravými tuky, kde sledujte na etiketách kolonky „tuky, z toho nasycené mastné kyseliny“. „Základem je snížit příjem nasycených mastných kyselin, které najdeme především v živočišných zdrojích tuků, ale nachází se také v palmovém či oblíbeném kokosovém oleji. Na tuky zanevřít obecně rozhodně nemůžeme, ale vybíráme zdravé tuky, tedy nenasycené mastné kyseliny, které najdeme v ořeších, semínkách či rybách. Tyto tuky nám prokážou dobrou službu,“ říká Katka Šimková. Váháte-li, zda tento úkol zvládnete, můžete si vzít na pomoc krabičkovou dietu od Zdravého stravování, která vám nastaví správný jídelníček a zároveň vás naučí režimu pravidelného stravování.

Zadržování vody v těle

Jednoduché cukry, mastná jídla, bílá mouka, konzervanty, alkohol a příliš soli ve stravě, to vše ovlivňuje zásadně rovnováhu našeho organismu, který začne zadržovat vodu v těle. Pokud se snažíme zhubnout, určitě není cílem odvodnit organismus, ale zajistit jeho maximální funkčnost. Lidské tělo je tvořeno přibližně z 60 % vodou, je tedy potřeba, aby byl příjem a výdej tekutin v rovnováze. Zadržování vody v těle je nežádoucí a kromě nezdravé stravy mohou být příčinou i hormonální výkyvy. Pokud vaše tělo zadržuje vodu, upozorní vás na to příznaky jako pocit těžkých nohou, otoky končetin, obtížné sundávání prstýnku, nateklá víčka po probuzení či celulitida. Tento stav se samozřejmě projeví i v obličeji, který působí natekle a necítíte se ve své kůži. Vedle nevhodné stravy vede ke vzniku problému paradoxně nedostatečný přísun tekutin, kdy při nedostatku vody tělo zapne úsporný režim a výsledkem je zadržování tekutin.

Pitný režim bez alkoholu a slazených nápojů

Dostatečný pitný režim zvyšuje fyzickou i psychickou odolnost organismu, a to obzvlášť v létě, kdy je dostatečný přísun tekutin naprostou nutností. Dostatek vody v těle pomůže organismu zbavit se škodlivých toxinů jejich vyplavením z těla, což zlepší cirkulaci a sníží otoky, pokud jimi trpíte. Voda navíc zrychlí metabolismus, tělo má větší pocit sytosti a sníží se i riziko náhlého návalu hladu. Správný pitný režim je důležitý i pro fungování lymfatického systému, který může být důvodem obávané celulitidy. V pitném režimu se zaměřte na čistou vodu, kterou můžeme v létě vylepšit ovocem či bylinkami. Pomohou vám také neslazené slabé ovocné čaje, které nás paradoxně dokážou osvěžit v létě lépe než studený nápoj či zmrzlina. Při hubnutí to nepřeháníme ani s ovocnými šťávami a džusy, které jsou vysoce kalorickou potravinou, jedná se sice o cukry pocházející z ovoce, nicméně stále jde o jednoduché cukry, které jsou při hubnutí nežádoucí. Alkohol i slazené nápoje tedy v období hubnutí pijte minimálně. Pokud hovoříme o alkoholu, nikoho asi nepřekvapí, že může značně přispět k nárůstu čísla na váze a zároveň způsobuje nadýmání. Navíc alkohol působí jako diuretikum, což vede k dehydrataci a zadržování vody v těle. „Dodržování dostatečného a správného pitného režimu je při hubnutí nutností. Tekutiny rozproudí řečiště a sním i distribuci živin, vláknina bez nich nemůže plnit svou funkcí ve střevech, ledviny nejsou bez tekutin schopny odvádět škodliviny z těla ven. Pijte čistou neperlivou vodu a příležitostně si dopřejte vylisované zeleninové či ovocné šťávy. Pozor na oblíbené smoothie, které se započítává jako regulérní jídlo a nikoliv nápoj,“ upozorňuje Kateřina Šimková.

Sůl nad zlato, ale lžička bohatě postačí

Pro lidský organismus je sůl nepostradatelná, avšak zdaleka jí nepotřebujeme tolik, kolik si jí v dnešní době rádi dopřáváme. Dlouhodobý nadměrný příjem soli způsobuje zadržování vody v těle a může mít za následek celou řadu zdravotních komplikací. Může dojít ke vzniku osteoporózy, nádorovému onemocnění žaludku či vzniku ledvinových kamenů a pro zhubnutí obličeje je omezení přísunu soli nezbytností. Pro dospělého člověka doporučuje Světová zdravotní organizace (WHO) maximální denní příjem soli 5 gramů, což odpovídá jedné čajové lžičce. Sůl navíc zvyšuje chutě k jídlu, což můžete pozorovat sami při zobání slaných pochutin večer u televize, které většinou pokračuje hledáním v lednici. „Sůl v dnešní době přijímáme především z průmyslově vyráběných potravin, 10 až 15 % příjmu soli tvoří v našem jídelníčku sůl přidaná během vaření a jenom pouhých 5 až 10 % představují potraviny s přirozeným obsahem soli, resp. sodíku. To znamená, že až 75 % soli přijmeme nevědomky konzumací nevhodných jídel. Mezi potraviny s velmi vysokým obsahem sodíku se zařazují masné výrobky, tvrdé a tavené sýry, polotovary, zelenina ve slaném nálevu a slané pochutiny, jako jsou chipsy či solené oříšky a tyčinky,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Omezte jejich konzumaci na minimum, prospějete tím nejen svému organismu, ale odmění se vám brzy i štíhlejší tělo a tváře. 

Image by cookie_studio on Freepik

 

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio