Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

6.1.2023Lifestyle

Zatočte s celulitidou: jídlem, sportem i péčí

Celulitida. Věčné téma, věčný boj. Říkáte si: „Co jsem komu udělala, že se ta pomerančová paráda usadila zrovna na mých stehnech?“. Celulitida trápí opravdu velkou spoustu žen – ty s plnějšími tvary, ale i hubené, starší, ale i mladé. Navíc pozor, zhruba 10 % případů se týká také mužů, jen u nich není celulitida tolik viditelná. Co za celulitidou stojí? Je toho víc. Dá se nějak zredukovat? Dá. A my vám rádi poradíme jak.

Co je ta celulitida zač?

Celulitida, přezdívaná jako pomerančová kůže, se vyznačuje menšími i většími ďolíčky a hrbolky, které se nejčastěji vyskytují na stehnech, lýtkách, hýždích, bocích, břiše i pažích. Ano, všude tam, kde se rád ukládá tuk. Čím to? Vinu bychom mohli hodit na ženské pohlavní hormony estrogeny, které mají negativní vliv na podkožní kolagenové vazivo. „To v období hormonální nerovnováhy např. v období puberty, těhotenství, po porodu či během klimakteria slábne a změkčuje se, čímž dostávají šanci právě tukové buňky. Ty se mezi vazivem zvětšují, snižují průtok lymfy i krve a derou se na povrch, a to právě vede ke vzniku nevzhledné hrbolaté kůže,“ říká Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Pozor hodně lidí vnímá celulitidu výhradně jako estetický problém, ale její zhoršování může mít souvislost s žilní nedostatečností nebo se vznikem varixů neboli vystouplých křečových žil.

Za celulitidu nemohou jen hormony

Ne všechno ale můžeme svádět na hormony. Příčin vzniku téhle pomerančové nestvůry je hned několik, a ne všechny jsou zcela jasné. Některé jsou dány genetickou predispozicí či hormony, jiné jsou způsobeny nezdravým životním stylem. Tady máme dobrou zprávu – tyto příčiny dokážete ovlivnit, a celulitidu potlačit. Vysaďte hormonální antikoncepci a omezte kouření. Nadměrné slunění bez ochranných prostředků či častá návštěva solárií tvorbě kolagenu, který hraje důležitou roli v potlačení celulitidy, nám také neprospívá. Ačkoliv to není v dnešní hektické době jednoduché, snažte se vyhýbat stresu, nenoste těsné oblečení nebo to co škrtí, pravidelně se hýbejte. Pohybovou aktivitou můžete zlepšit poměr svalové hmoty a tuku a zajistíte zdravé hubnutí. Pevnost pokožky a její vitalitu můžete podpořit ještě speciální tělovou kosmetikou nebo kosmetickými procedurami, kterým se budeme věnovat později.

Jak tedy s celulitidou zatočit, jak zhubnout stehna a jiné problematické partie?

Zdravá výživa je pro boj s celulitidou zcela zásadní. „Doporučuji jednoznačně omezit konzumaci živočišných tuků, jednoduchých cukrů a konzervantů. To vše ve vyšším množství může za ukládání tuků v problémových partiích nebo vznik metabolických poruch, které výskyt celulitidy podporují. Nadměrné solení a požívání alkoholu, stejně tak nedostatečný pitný režim vedou k zadržování vody. Dostatek tekutin má přitom vliv na elasticitu pokožky a lymfatický systém. Deficit tekutin vede k zadržování vody, a tedy i toxinů v organismu. Vodu můžeme organismu dopřát i ovocem a zeleninou s vysokým obsahem vody. Zdravý jídelníček by měl využívat potraviny, které jsou přímo zdrojem kolagenu či jsou nositelem živin pro kolagenové vlákno. Patří k nim vejce, maso, mléčné výrobky, vejce, vývary, ořechy, semena, ale i tučné ryby nebo aspik. Zmíněný kolagen stojí za elasticitou a pevností pokožky a přispívá k tomu, aby nepěkné tukové hrudky vystupovaly na povrch. Ideální je ve stravě myslet i na příjem vitamínu C. Ten totiž napomáhá produkci kolagenu a aktivně se podílí na kolagenové syntéze. Stárnutím o kolagen přicházíme, a proto je žádoucí doplňovat kolagen vhodnou stravou,“ říká Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování.

Diety a celulitida

Pokud si myslíte, že s přebytečnými kily automaticky zmizí i pomerančová kůže, musíme vás zklamat. Tato úměra bohužel nefunguje. Jak už jsme psali, celulitida postihuje také hubené ženy. Navíc je tu další háček: „Ráda bych ženy varovala před radikálním hubnutím. Dietami, kdy snížíte množství sacharidů, vyčerpáte zásoby glykogenu, a tělo si začne brát energii z bílkovin uložených ve svalech. Navíc, jakmile sacharidy opět zařadíte, organismus si glykogen doplní a hmotnost je zpět a svalovou hmotu tím už nezískáte. Na druhou stranu musím říct, že nevhodný je také nadměrný příjem sacharidů. Ty přebytečné se totiž metabolizují na tuky, které se rády ukládají v podkoží. Pokud si nejste jisté, jak nastavit vyvážený jídelníček ve vztahu k vašemu energetickému výdeji, s důvěrou vyzkoušejte pestrou a nutričně vyváženou stravu v podobě krabičkové diety Zdravého stravování. Náš vysokoškolsky vzdělaný tým nutričních poradců odborně poradí s optimálním výběrem,“ dodává Mgr. Kateřina Šimková.

Boj na všech frontách aneb vyzkoušejte i anticelulitidní procedury

Domácí i profesionální péče může být dalším efektivním pomocníkem proti celulitidě. Jaké procedury jsou na pomerančovou kůži nejlepší? Tak třeba lymfodrenáže, speciální zábaly a masáže, domácí suché kartáčování, pára a suchá sauna, otužování i velmi oblíbená přístrojová péče. „Nelze říct, který přístroj je na celulitidu nejlepší. My máme dobré výsledky s kombinací několika procedur. Osvědčená je třeba endomasáž, tedy vakuová mechanická masáž obohacená o radiofrekvenční a infračervené vlny v kombinaci s drenážním válcem roll shaper. Obě metody stimulují lymfu a spalování tuků, endomasáž navíc pomáhá odstranit vodu z mezibuněčného prostoru a odvést ji spolu s toxiny z těla ven. Ve výsledku dochází k vyhlazení pokožky a obnovení její pružnosti. Roll shaper stojí za prokrvením pokožky a jejím lepším vyživením. Jedná se o velký rotující válec s různými výčnělky, který masíruje problémové partie. Trenažér je navíc vybaven infračerveným světlem, které prohřívá pokožku a stimuluje metabolismus,“ vysvětluje Victoriya Fedorova, majitelka Studia Figura v pražském Karlíně, který na jednom místě poskytuje cvičící zónu, relaxační zónu, přístrojovou kosmetologii včetně vlastní řady přírodní kosmetiky.

Image by valuavitaly on Freepik

 
Zatočte s celulitidou: jídlem, sportem i péčí

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio