Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

29.9.2020Lifestyle

Ze zákulisí Zdravého stravování: microgreens a saláty z Kyjova

Před nějakou dobou jsme vám představili první z dodavatelů Zdravého stravování. Hledání nových dodavatelů a netradičních přístupů je pro nás nekončící příběh.

Zjistit více

 

Tím nejnovějším dodavatelem, se kterým jsme navázali spolupráci, je společnost inGreen z Kyjova. Z jejich aquaponie a microgreens jsme doslova u vytržení. Budeme vám moci nabídnout nejčerstvější suroviny plné vitamínů.

Nadupané microgreens

Že jste o nich ještě neslyšeli? To nevadí, rádi vám je představíme. Microgreens jsou 7 až 10 dní staré rostlinky zeleniny či bylinek, nejde tedy o klíčky, jak se mnozí mylně domnívají. Pěstují se na speciálním substrátu, který vypadá jako cukrový roztok. Zajímavostí je, že po sklizení vrchní části mají tendenci dorůstat, což nás po otevření chladicího boxu velmi překvapilo.

Používáme je do salátů, příloh nebo jakou součást hlavních pokrmů. Microgreens mohou být pro vaši představu třeba z ředkviček, řeřichy, hrachu, kedlubny, řepy, kopru či mrkve. Čím jsou tak výjimečné? Obsahují mnohonásobnou dávku živin, než tomu tak je u dospělých rostlin či jejich jedlých částí. Z pohledu výživy jsou pro nás zeleným zlatem,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Saláty z aquaponie

To ale zdaleka není vše. Zdravé stravování bude od inGreen odebírat, a to celoročně, i saláty. Proces jejich pěstování je spojen s chovem ryb. Ne nejde o překlep, ani jsme se nepomátli.

Saláty jsou pěstovány nekonvenčním způsobem. Tedy ne na poli v půdě, ale ve vodě. Pěstované saláty čistí vodu rybám a ryby produkují odpad, který vyšlechtěné mikroorganismy mění na hnojivo pro saláty. Tento uzavřený recirkulační systém se nazývá aquaponie.

Saláty vypěstované touto metodou vylučují použití pesticidů, spotřebuje se o 90 % méně vody než u konvenční sadby, pěstování není závislé na počasí, sklizeň je celoroční a saláty není potřeba opakovaně propírat, protože nepřichází do kontaktu se zeminou ani škůdci, jako jsou slimáci. Do Zdravého stravování poputují i s kořeny, takže se prodlouží jejich čerstvost,“ zmiňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.


Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio