Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

25.5.2023Lifestyle

Lásky volání. Jak jídelníčkem podpořit plodnost, když chcete počít

Úspěšnost početí lze zvýšit vhodným jídelníčkem, a to jak u ženy, tak muže. Nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková provádí specifiky jídelníčku, když se snažíte o dítě.

Zjistit více

 
ak jídelníčkem podpořit plodnost

 

Jste oba zdraví, spíte spolu, ale pořád marně čekáte na dva proužky na těhotenském testu? I to se může stát. Pokud graviditě nebrání nějaká vysloveně zdravotní překážka na straně jednoho či druhého partnera, tak to chce trpělivost, nestresovat se, což mnohdy není jen tak, a třeba i upravit jídelníček. Ten může opravdu přispět k tomu, abyste se stali brzy nastávajícími rodiči. Racionální strava je v podstatě i nejvíce dostupný a zároveň finančně nenáročný nástroj. Co pro úspěšnost početí můžete udělat?

Péče o ženské hormony

Pokud náš organismus nemá vhodnou skladbu a množství živin, nemůže být v té nejlepší kondici a šlapat jako dobře promazaný stroj. Kromě dodání základních živin musíme podniknout nezbytné kroky pro hormonální rovnováhu. „Mnohé z nás napadne v první řadě ženský pohlavní hormon estrogen, který zajišťuje funkci celého reprodukčního systému nebo progesteron, který zastává pomyslnou funkci starostlivého hoteliéra a má za úkol připravit dělohu pro pobyt vajíčka na 9 měsíců, aby se uchytilo a těhotenství se udrželo. Hormonální rovnováhu těchto dvou hormonů pomáhají udržovat skupiny potravin, jako jsou například luštěniny, pseudoobiloviny, mléčné výrobky, zelenina zejména pak ta brukvovitá, ryby, ořechy a semena,“ říká nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Mgr. Kateřina Šimková.

Jsou ale i další hormony, kterým bychom měli věnovat stejnou péči. Příkladem je inzulín, stresový hormon kortizol či androgen, jehož nejvýznamnějším představitelem je testosteron. „Časté výkyvy inzulínu mohou vést k obezitě nebo také k diabetu 2. typu, potažmo bránit početí. Přílišným výkyvům inzulínu zabráníte pravidelným jídelníčkem a omezením příjmu jednoduchých cukrů. Tedy omezte v první řadě příjem sladkostí, slaných pochutin, slazených nápojů a alkoholu. Bílé pečivo a těstoviny vyměňte za celozrnnou variantu,“ doplňuje Šimková.

Zaměřeno na mužské hormony

Nevěřili byste, jak často muži odmítají připustit, že by problém s plodností byl na jejich straně, i když bohužel jejich díl na neschopnosti zplodit potomka stále stoupá. Na vině je málo, či naopak přemíra pohybu, teplota v oblasti genitálií, těsné oblečení, konzumace alkoholu, nikotinu či nevhodná strava. „Hormon testosteron je spouštěčem tvorby spermií. V okamžiku, kdy se tělo potýká s nízkou hladinou testosteronu, mohou muži zvýšit příjem látek ze stravy, který hormon udržuje na správné hladince. Stěžejní pro jeho tvorbu je vitamín D, A, C, zinek, hořčík, kyselina listová a zdravé tuky. Vitamín D a zdravé tuky najdeme hojně zastoupeny v rybím tuku či játrech tresky. Dobrým zdrojem déčka jsou i žloutky či houby např. žampiony, Jidášovo ucho nebo shitake,“ zmiňuje Šimková.

Což, jak sami uznáte, nejsou často konzumované druhy potravin v českém jídelníčku. V obchodech dokonce narazíte na houby fortifikované vitamínem D. Vitamín D se v nich navyšuje speciálním UV osvitem. Vitamín D je zastoupen i v mléčných výrobcích. Zajímavostí je i fakt, že vitamín D se váže na tělesný tuk, a to až z 50 %. „Takto vázaný vitamín D se dál v organismu nevstřebává a testosteron se dokonce převádí na estrogen. A právě u obézních jedinců se často naráží na nedostatek vitamínu D,“ dodává Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Kyselina listová, která je další látkou s vlivem na spermie, je zastoupena v košťálové zelenině, jako jsou brokolice, špenát, chřest či růžičková kapusta. Za zdravé tuky se považují esenciální mastné kyseliny, které pomohou s regulací pohlavních orgánů, organismu dodají energii a prokrví reprodukční orgány. Například tuk obsažený v olivách je tvořen právě více než 80 % omega-9 nenasycenými mastnými kyselinami. Tuk, který zase získáme konzumací ryb, je bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zdravé tuky najdeme i v semenech a ořeších.

Rozumná dieta může prospět

V úspěšnosti početí hraje důležitou roli i hmotnost, a to i jak u ženy, tak muže. „Je faktem, že pokud žena s nadváhou sníží hmotnost o 5-10 %, zvýší se pravděpodobnost početí. Vyšší hmotnost ovlivňuje například ovulaci, kvalitu vajíček a nerovnováhu hormonů. Výhrou není ani protipól. Ženy s minimem tělesného tuku mají problém s produkcí hormonu estrogenu. Problém nadváhy s dopadem na plodnost se týká i mužů. Obézní muži mají nižší produkci spermatu a zvyšuje se podíl abnormalit bránících úspěšnému oplodnění,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková. Co ještě navíc do zdravého jídelníčku zohlednit? Nezapomeňte na zinek a selen. U žen zinek pomáhá s dozráváním vajíček a u mužského protipólu stojí za zráním a pohyblivostí spermií. Velkým zdrojem zinku je maso, mořské plody, ale také ho najdeme třeba i v dýňových semínkách. „Zinek je lépe využitelný z živočišných než z rostlinných zdrojů. V těch je totiž přítomná antinutriční látka, kyselina fytová, která na sebe váže stopové prvky, a tím snižuje jejich vstřebání. Tento nedostatek je možné částečně odstranit namáčením, například u luštěnin. Selen nalezneme ve vnitřnostech, luštěninách, rybím masu, para ořechách nebo vejcích. Je také dobré vědět, že kouření navyšuje nutnost těchto látek ve stravě,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Potřebujete-li postavit svůj jídelníček do latě, tak vyzkoušejte jídelní programy Zdravého stravování například dietní krabičky Pro Zdraví či Pro Zdraví+. Pravidelnost a vyvážený poměr všech živin nasměřují vaši životosprávu k lepší startovací pozici pro úspěšné početí.

Image by Freepik

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio