Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

27.10.2023Lifestyle

Hubnutí chůzí vyžaduje minimum úsilí

Chůze je zcela přirozený pohyb, který můžeme vykonávat bez ohledu na věk a prospěje naší fyzické i psychické kondici. Navíc nám ukrojí z koláče denní pohybové aktivity.

Zjistit více

 

Chůze je zcela přirozený pohyb, který můžeme vykonávat bez ohledu na věk a prospěje naší fyzické i psychické kondici. Navíc nám ukrojí z koláče denní pohybové aktivity.

Téma hubnutí je věčné a mnoho z nás se nadbytečnými kily trápí celý život. Kombinace zdravého stravování a pohybu je jedinou osvědčenou a zdravou cestou, jak zhubnout. Nejste-li však velkým příznivcem sportu, potěšíme vás. Pouhá chůze vám může pomoci dosáhnout zdravějšího a zároveň štíhlejšího těla. Nevěříte-li, projděte si následující řádky a možná na chůzi začnete ke konci článku nahlížet zcela jinak než právě nyní.

Posilníte své zdraví a ovlivníte délku života

Chůze je zcela přirozený pohyb, který můžeme vykonávat bez ohledu na věk a prospěje naší fyzické i psychické kondici. Zdravotní prospěšnost chůze je dokonce prokázána řadou studií. Jedna z nich byla například publikována v loňském roce v odborném medicínském časopisu Lancet. Zveřejněný průzkum sledoval 47.471 osob v průměru 7,1 let a prokázal sníženou úmrtnost u skupiny osob se zvýšenou pohybovou aktivitou ve formě chůze. Nezáleželo přitom ani na rychlosti kroků, ale klíčovým parametrem bylo celkové množství kroků za den. Osoby s průměrem 10.901 kroků za den vykázaly až o celých 53 % menší úmrtnost než osoby, které za den zvládly ujít v průměru pouze 3.553 kroků. Podobné výsledky prokázaly i další metaanalýzy, ve kterých při dosažení 10.000 kroků za den bylo riziko mortality sníženo až o celých 56 %. Nemáte hned chuť vykročit dnes do práce pěšky? Chcete-li si hned nasadit metu ujít denně 10.000 kroků, vezměte v potaz pár skutečností.

„Obecná doporučení, kolik kroků za den bychom měli ujít, neberou v potaz důležité údaje, jako jsou váš zdravotní stav, hmotnost a věk. Jiné doporučení bude pro děti a naprosto rozdílné pro osoby staršího věku. Jste-li zdravý dospělý člověk, cíl 10.000 kroků za den pro vás může být snadno dosažitelný a adekvátní. Hubnutí chůzí tak pro vás může být počátkem nenáročné pohybové aktivity,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialista Zdravého stravování. Evropská kardiologická společnost doporučuje týdně absolvovat minimálně 150 minut středně intenzivní pohybové aktivity, která odpovídá 64-74 % maximální tepové frekvence, nebo 75 minut aktivity s vysokou intenzitou. Nezapomínejte však, že již běžnou denní aktivitou můžeme v průměru nahnat 2.500 až 5.000 kroků.

Pomoci mohou chytré hodinky i pes

Běžná chůze vám posilní kardiovaskulární systém a při nasazení správného tempa pro vás může zastoupit efektivní cvičení na hubnutí. Ano, i chůzí skutečně můžete zhubnout. Chůze, běh, jízda na kole, všechny tyto aktivity patří mezi aerobní činnosti, při kterých spalujeme kalorie a pomohou nám dostat tělo do kalorického deficitu, který je jedinou cestou, jak rychle zhubnout. Důležité je vědět, v jaké tepové frekvenci vaše tělo spaluje tuky, a v té při chůzi vydržet. Nejlepším ukazatelem této tepové frekvence je, jak se při chůzi cítíte a hledat stav, ve kterém se lehce zadýcháváte a potíte se. V tomto optimálním tempu byste měli vydržet alespoň 40 minut. Čím častěji budete chodit v optimálním tempu pro spalování tuku, tím dříve získáte lepší kondičku a chůze se svižným tempem bude stále snadnější. Hodnota optimální tepové frekvence, při které vaše tělo spaluje tuky, je závislá na vašem věku, hmotnosti a zároveň výkonnostní úrovni, zda jste začátečník nebo zdatný sportovec.

„Jednoduchým pomocníkem pro získání údajů, jako je počet ušlých kroků, tepovou frekvenci a spálené kalorie, jsou chytré hodinky, kterých je na trhu nespočet. Nezapomínejte však, aby tělo mohlo co nejlépe pracovat a spalovat kalorie, že musíte dodržovat pravidelný pitný režim a zároveň vyváženou stravu se zastoupením všech živin,“ doporučuje Mgr. Kateřina Šimková, která se věnuje sestavování hubnoucích jídelníčků. Řešíte-li, jak zhubnout boky či jaké cviky jsou nejlepší na hubnutí břicha, a přitom bojujete s ostychem návštěvy fitness center či jiných sportovišť, vrhněte se na chůzi, se kterou můžete začít ihned, bez speciálního sportovního vybavení a výmluv. Díky aerobnímu cvičení, kam chůzi zařazujeme, shodíte nadbytečná kila a získáte větší sebejistotu. Ke tvarování a zpevnění postavy vám mohou zase pomoci cviky Andy Voříškové z FITFAB, které najdete na blogu Zdravého stravování. A dobrá zpráva na závěr: lidé vlastnící psy vykazují přirozeně vyšší pohybovou aktivitu, a to mnohdy až dvojnásobně.

Image by gpointstudio on Freepik

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio