Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Blog & inspirace

O zdravém a chutném jídle.

Blog zdravého stravování je skvělým zdrojem informací o tom, jak se stravovat zdravě a vyváženě, aby se podpořilo zdraví a vitalita. Najdete zde recepty, tipy na přípravu chutného a zdravého jídla, proměny našich klientů a cvičící tipy od Andy.

Zjistit více

 
smoothie

Probiotika jsou živé organismy obsažené v potravinách, příznivě ovlivňující naše zdraví. To se děje působením na střevní mikroflóru, kde zvyšují poměr prospěšných bakterií na úkor těch nežádoucích (patogenních). Nejznámějšími probiotiky jsou mléčné bakterie rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus.

odpočinek voda
29.4.2018

Trochu uber

S čím mají dneska sportovci největší problém? ODPOČÍVAT!
Slovo odpočinek a regenerace dnes není moderní. Přehnaně se snažíme dát víc opakování, víc sérií, víc tréninků s větší zátěží a intenzitou. Překročíme určitou hranici a nic dobrého nám to už nepřinese.

Zdravé stravování ve škole

V rámci Dne pro zdraví přednášely Katka s Míšou dětem z prvního stupně Základní školy Bzenec.

Nebyla to přednáška jen tak obyčejná, ale plná scének, her a zábavy. Účastníci se dozvěděli z čeho rostou svaly, co je nejlepší výživou pro mozek a vytvořili i polysacharidový řetěz.

V hlavní roli medvědí česnek

POLÉVKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

INGREDIENCE

POSTUP

V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, lehce osmahneme a zalijeme vývarem. Pod pokličkou vaříme dokud brambory nezměknou. Poté přidáme omytý, osušený a nakrájený medvědí česnek, osolíme, opepříme a vaříme další dvě minuty. Odstavíme z ohně, rozmixujeme ponorným mixérem na krém a přidáme mléko a lžíci octa. Polévku servírujeme do hlubokých talířů a zdobíme podle chuti zakysanou smetanou.

SLANÝ KOLÁČ S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

INGREDIENCE A KORPUS

POSTUP

Do mouky přidáme sůl a na malé kousky nakrájené máslo. Postupně uděláme „drobenku“, do které přidáváme po lžících ledovou vodu a vše vypracujeme do hladkého těsta. Necháme v lednici 30 minut odpočinout. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů po dobu deseti minut.

 

Do mouky přidáme sůl a na malé kousky nakrájené máslo. Postupně uděláme „drobenku“, do které přidáváme po lžících ledovou vodu a vše vypracujeme do hladkého těsta. Necháme v lednici 30 minut odpočinout. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů po dobu deseti minut.

slany kolac

INGREDIENCE A NÁPLŇ

 
slany kolac
 

 

POSTUP

 
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a necháme zesklovatět na olivovém oleji. Přidáme na proužky nakrájený medvědí česnek a necháme lehce zavadnout, osolíme, opepříme. Odstavíme z ohně, přidáme riccotu a pečlivě promícháme. Do hrnku si rozklepneme tři vejce a rozšleháme vidličkou, přilijeme mléko, sůl, pepř. Do vaječné směsi strouhneme třikrát muškátový oříšek (s oříškem šetříme, aby náplň nezhořkla) a vše ještě promícháme. Náplň z česneku a ricotty rozprostřeme na korpus a zalijeme vaječnou směsí.
 
slany kolac slany kolac
Pečeme na 180 stupňů 25-30 minut. 5 minut před koncem pečení posypeme hoblinkami parmazánu a necháme dopéct.
 
slany kolac
 

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

INGREDIENCE

 

 
pesto

POSTUP

Medvědí česnek omyjeme, osušíme a krátce mixujeme s mandlemi. Postupně přiléváme olivový olej až do té doby, kdy jsme spokojeni s konzistencí. Můžeme si pesto připravit tekutější, nebo hustější, podle našich potřeb. Nakonec přidáme nastrouhaný parmezán, osolíme a promícháme.

pesto

Pesto uchováváme v chladu v uzavíratelné sklenici zakápnuté olivovým olejem. Dáváme pozor, aby vždy na povrchu byla vrstva oleje. Proto pesto zakápněte vždy, když ze sklenice odeberete, trochou oleje, jinak hrozí, že vám začne plesnivět.

pesto

Proč byste měli zařadit medvědí česnek do svého jídelníčku?

medvedi cesnek

Medvědí česnek

V posledních letech s úžasem objevujeme bylinky a rostlinky, které často používaly naše babičky a jejich babičky. Na jaře, kdy nebyl dostatek zeleniny se tyto šikovné hospodyňky vydávaly jednoduše ven a hledaly vše, co se zelenalo. Dnes se vydáváme v jejich šlépějích a hledáme kopřivy, pampelišky, medvědí česnek i další bylinky.

Zeleninové chipsy
28.3.2018

Zeleninové chipsy

Kořenová zelenina se stala v našich zemích královnou svíčkové a vývarů, v ostatních recepturách je spíše Popelkou. Není to škoda? Vyzkoušejte luxusní zeleninové chipsy a objevte další možnosti zdravého mlsání.

Jak už nadpis napovídá, půjde o zeleninu. O jakou zeleninu přesně, to záleží na chuťových preferencích, obsahu lednic a vzdálenosti nejbližšího obchodu. V naší lednici máme mrkev, petržel, červenou řepu (čerstvou), na okně se zelená tymián, můžeme rovnou začít!

Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky buď za pomoci technických vymožeností, nebo hrdinně vytasíme ostrý nůž. Řepa je trochu tvrdší než ostatní suroviny, plátky z ní musí tedy být tenčí, jinak hrozí postupné připalování petržele, což nechceme.

Plech vyložíme pečícím papírem a úhledně naskládáme nakrájenou zeleninu. No dobrá, úhledně být nemusí, ale ono se na to pak lépe kouká :-) Posypeme solí a pepřem, nahoru natrháme tymián a zakápneme olivovým olejem.

V této fázi můžeme popustit uzdu své bezbřehé fantazii a okořenit opravdu libovolně.

Umělecké dílo na plechu dáme do předehřáté trouby a na 200 stupňů pečeme zhruba deset minut, v závěrečné fázi raději pozorně sledujeme, pokud tedy nepreferujeme černé konce.

Křupavou pochoutku konzumujeme ještě teplou, protože zmizí dřív než vůbec stačí zchladnout.

Müsli dezert
24.3.2018

Müsli dezert

Ovesné vločky budete milovat. Nevěříte? Vyzkoušejte náš oříškový poklad.

Vanilkový krém

Patříte mezi ty, kteří se těší na léto, ale současně se obávají postupného odkládání oděvů až po variantu plavky? Také jste začali postupně zařazovat do jídelníčku zeleninu až do výsledné varianty králík? Náš recept na vaše obavy je jednoduchý - 5 jídel denně, kvalitní suroviny, energeticky vyvážený jídelníček. A samozřejmě pestrost. Pokud uvidíte každý den na talíři kuře s rýží, moc dlouho vás zdravý jídelníček bavit nebude. Pojďme se tedy mrknout, jak si udělat radost lahodným dezertem a přitom nezhřešit.

Palačinky trochu jinak

Malá změna na snídani místo marmelády nebo jamu.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio