Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

9.5.2024Lifestyle

Bílkoviny ve stravě

Zajímá vás, jakou roli hrají bílkoviny ve stravě a při hubnutí? Tak právě pro vás je určen tento příspěvek.

Zjistit více

 

Bílkoviny hrají na našem talíři důležitou roli, jelikož jsou jedny ze základních živin, které naše tělo pro své fungování nezbytně potřebuje. Milovníci sportu, a především ti, kteří se snaží nabrat svalovou hmotu, moc dobře vědí, že bílkoviny jsou jejich nejlepším přítelem. Zároveň jsou to právě bílkoviny, které mají ze všech živin nejvyšší sytící schopnost a stávají se tak nepostradatelným pomocníkem při hubnutí.

Jak rychleji zhubnout s bílkovinami

Znáte to, když chodíte stále kolem lednice či špajzky a často něco pojídáte? Dejte si pořádný oběd či večeři, ve které nechybí odpovídající díl bílkovin, a rychle zjistíte, že na žádné zobání již nebudete mít pomyšlení. Jakmile organismu dodáte živiny, které ho zasytí, předejdete jednoduše přejídání, chutím na sladké či slané dobroty, i tzv. vlčímu hladu. „Organismus potřebuje pro své fungování všechny makroživiny, což jsou bílkoviny, tuky a komplexní sacharidy. Zdravý jídelníček tak musí obsahovat všechny uvedené makroživiny včetně vitamínů a minerálních látek. Zatímco v běžném stravovacím režimu máme mít zastoupení 12-15 % bílkovin, při redukci hmotnosti je to již 20-30 % bílkovin a u aktivních sportovců se potřeba mění na 30-35 %,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování, která sestavuje redukční jídelníčky.

Kombinujme živočišné a rostlinné zdroje

Bílkoviny neboli proteiny představují základní stavební kameny v lidském těle a skládají se z několika aminokyselin. Existuje celkem 20 druhů aminokyselin a 8 z nich si naše tělo neumí samo vyrobit. Hovoříme o tzv. esenciálních aminokyselinách, které je nezbytné tělu doplňovat stravou, u dětí jejich počet dokonce stoupá na 10. Rostlinné i živočišné bílkoviny mají své přednosti, proto je vhodné je kombinovat v poměru 1:1. Plnohodnotné bílkoviny, které obsahují všechny aminokyseliny, najdeme v živočišných zdrojích, jako jsou maso, mléko, vejce a mléčné výrobky, kdy výborný jsou sýry do 30 % tuku, tvaroh či skyr. Z mléčných produktů vytvoříte totiž bezpočet variant slaných i sladkých svačinek či snídaní, ať už se bavíme o kaších, dezertech, smoothies či pomazánkách. U bílkovin rostlinného charakteru musíme umně suroviny kombinovat, abychom celé spektrum aminokyselin do jídelníčku zahrnuli. Luštěniny jsou často na našem talíři opomíjenou surovinou, přestože jsou nutričně velmi zajímavé, a to nejen z hlediska bílkovin, ale i komplexních sacharidů či vlákniny. „Většina z nás je při vaření zacyklená a střídá stejné receptury a přílohy, jako jsou brambory, rýže či těstoviny. Při přípravě nutričně vyvážených jídelníčků si s přílohami hrajeme a zahrnujeme do stravovacích programů jejich široké spektrum, aby byly jídelníčky skutečně pestré a jídla se neopakovala. S oblibou používáme jak luštěniny, tak obiloviny i pseudoobiloviny,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková.

Budování a regenerace svalů

Bílkoviny jsou nepostradatelnou látkou při tvorbě svalové hmoty, proto jsou tak oblíbené u sportovců, které je často doplňují nejen stravou, ale i různými doplňky, například po cvičení pro lepší regeneraci svalů. Máte-li postavený zdravý jídelníček, kde bílkoviny ve stravě jsou dostatečně zastoupeny, a pravidelně sportujete, poté máte nejlépe našlápnuto na zdravé a skutečně efektivní hubnutí a již nepotřebujete speciální proteinové potraviny. „Bílkoviny zprostředkovávají například transport látek, nezbytně je potřebujeme pro optimální funkci imunitního systému, jsou i součástí enzymů a hormonů. Kyselina asparagová v rybím mase má například u mužů vliv na testosteron. Bílkoviny z masa a ryb jsou zdrojem aminokyselin potřebných pro tvorbu kolagenu. Ten stojí například za elasticitou a pevností pokožky, zdraví vlasů, nehtů, ale i pohybového aparátu,“ zmiňuje Kateřina Šimková.

Proč nestavět jídelníček pouze na bílkovinách

Je důležité mít na paměti, že nadbytek bílkovin není automaticky přeměněn na svalovou hmotu, a tedy neplatí přímá úměra, čím více bílkovin sním, tím více budu mít svalů. Bílkoviny mohou být využity jako zdroj energie, zejména pak v situacích, kdy je k dispozici nadbytek kalorií, ale nedostatek jiných živin. Dokonce se mohou uložit jako tuk, když máte příliš energie a málo pohybové aktivity. V neposlední řadě může dlouhodobý nadbytek bílkovin zatěžovat ledviny a játra. Hovoří se o vlivu na střevní mikrobiom, který se mění na potenciálně patogenní a prozánětlivý. I z tohoto důvodu se dlouhodobě nedoporučuje držet jednostranně orientované proteinové diety. Nutno podotknout, že i svoji roli v tom hraje i původ bílkovin, kdy bílkoviny živočišného původu jsou spojovány se vznikem škodlivých látek v tlustém střevě, naopak rostlinné proteiny jsou považovány za prospěšnější.

 

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio