Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

6.7.2024Lifestyle

Jídelníček pro snadné trávení

Seskládali jsme pro vás zásady jídelníčku, které byste měli dodržet, abyste podpořili zdravé trávení a organismus nadbytečně nezatěžovali.

Zjistit více

 

Seskládali jsme pro vás zásady jídelníčku, které byste měli dodržet, abyste podpořili zdravé trávení a organismus nadbytečně nezatěžovali.

Je vám horko, cítíte se bez energie a unavení? Pak byste měli zrevidovat svůj jídelníček, zda nemáte stravu poskládanou bez živin a upravenou tak, že organismu stráví hodně času jejím zpracováním.

Vypusťte smažená a tučná jídla

Smažená jídla obsahující velké množství tuku zvyšují kalorickou hustotu potravy. „Tuky se tak tráví komplikovaněji než sacharidy a bílkoviny. Je to z toho důvodu, že tuky musí nejprve emulgovat. Enzymy dostanou větší povrch pro štěpení a teprve pak se rozkládají. Celý tento proces vyžaduje více času a energie. Smažení jídla při vysokých teplotách, zejména na olejích, které nejsou tepelně stabilní, může vést k tvorbě transmastných kyselin a karcinogenních látek. Ty, kromě toho, že jsou spojovány se vznikem zdravotních problémů, tak jsou organismem obtížněji metabolizovány. Oxidace tuků při smažení vede k produkci volných radikálů, což může vést k poškození buněk a zánětům v těle. Smažená jídla dráždí trávicí systém. Vyvolat mohou pálení žáhy, nadýmání či dokonce průjem,“ varuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Bezplamenné nekontaktní grilování

Grilování může být zdravá úprava jídla, ale za splnění několika zásad. Příliš vysoké teploty ve spojení s tím, že je maso v přímém kontaktu s plameny, dává prostor pro vznik heterocyklických amin a polycyklických aromatických uhlovodíků. „Tyto látky jsou výsledkem reaktivního vztahu keratinu, aminokyselin a cukrů v mase a jsou rakovinotvorné. Navíc je organismus vyhodnocuje jako toxiny a snaží se jich zbavovat. To zatěžuje detoxikační systémy a na frak dostává i trávicí systém, protože má plno práce s trávením tučných sýrů či mas,“ doplňuje Kateřina Šimková. Do jídelníčku tedy zařaďte méně tučná masa. Takové bílkoviny rybího masa jsou lépe stravitelné, trávicí trakt si s nimi dokáže poradit za 2 až 3 hodiny, narozdíl od jiných druhů mas.

Pozor na pikantní potraviny a umělá sladidla

Příliš pikantní jídla mohou stát za drážděním žaludeční sliznice a způsobovat žaludeční nevolnost či pálení žáhy. Poslední zmíněný neduh mohou způsobovat citrusy jako grepy, pomeranče, limety, pomela či citrony, protože zvyšují kyselost žaludku a dráždivý je i česnek. Umělá sladidla a sorbitol nejsou dobře absorbovány ve střevech a mohou způsobovat plynatost, nadýmání či průjem.
Sorbitol je cukerný alkohol obsažený v ovoci jako třešně, jablka či hrušky. Průmyslově se vyrábí hydrogenací glukózy. Používá se v potravinářství jako potravinářské aditivum k oslazení, zahuštění či jako stabilizátor pod kódem E420 a najdeme ho třeba ve žvýkačkách, cukrovinkách, mražených výrobcích, sirupech či pečivu,“ zmiňuje Kateřina Šimková.

Zeleninu mixujte mezidruhově a ovoce s mírou

Ovoce a zelenina je skvělým zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Určitě by měli být zastoupeny v pestrém jídelníčku. Problémem je, že například čerstvě odšťavněné ovoce, je zbavené vlákniny a může být místem koncentrace kyselých šťáv, které mohou podráždit sliznice vnitřních stěn střev a žaludku. Navíc velké množství sacharidů nutí organismu vydávat velké množství energie ke zpracování a hodně přijaté ovocné šťávy vám navýší energetický příjem a rozkolísá glykémii. „Byť košťálová, brukvovitá a listová zelenina by měli být příležitostně v jídelníčku zastoupeny, ale nepřehánějte to s nimi. Velké množství složitých sacharidů, které tělo nedokáže efektivně strávit, může mít na vás i nadýmavé účinky, stejně jako oligosacharidy a puriny z luštěnin. Tím, že luštěniny budeme namáčet před vařením, tak je vylouhujeme do vody, ale je nutné je slít a pro vaření použít vodu novou. Nadýmavost potravin se dá snížit i přidáním octa nebo vařením s bobkovým listem. Každopádně byste se luštěninám neměli zbytečně vyhýbat, protože jsou zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a dalších prospěšných látek,“ uzavírá Kateřina Šimková, která sestavuje jídelníčky krabičkové diety pro Zdravé stravování. 

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio