Paleodieta: dieta inspirovaná pravěkem
Jídelníček inspirovaný pravěkem láká vyzkoušet mnoho lidí. V čem je paleo strava a její přístup přínosný a v čem nás limituje?
Zjistit více
Jídelníček inspirovaný pravěkem láká vyzkoušet mnoho lidí. V čem je paleo strava a její přístup přínosný a v čem nás limituje?
Zjistit více
Přemýšlíte o tom, že byste vyzkoušeli tzv. paleo stravu? Nejprve byste se o ní měli dozvědět více, než se bezhlavě pustíte do jejího vyzkoušení. Přinášíme náhled nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové ze Zdravého stravování, která zhodnotí pro a proti takto postaveného dietního jídelníčku.
Paleodieta vychází z autenticity jídelníčku pravěkých lidí. Nenajdete v ní mléko a mléčné výrobky, rýži, obilniny ani výrobky z nich, dokonce ani brambory či luštěniny. „Z pochopitelných důvodů jídelníček postrádá rafinovaný cukr. Základní myšlenkou je tedy oprostit paleo jídelníček od průmyslově zpracovaných potravin, které jsou příčinou řady zdravotních neduhů. Právě absenci rafinovaného cukru a průmyslově zpracovaných potravin z nutričního pohledu kvituji, neboť se sníží příjem jednoduchých cukrů a mnohdy i nasycených mastných kyselin, což je pro zdravý a vyvážený jídelníček rozhodně přínosné,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Ve výčtu potravin v paleojídelníčku najdete nejčastěji libové maso a ryby, vejce, bylinky, ořechy (vyjma arašídů), semínka a seznam nám uzavírají ovoce a zelenina. Maso a vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Ryby pak vnáší do jídelníčku kromě dobře stravitelných bílkovin, jód, vitamín D a omega 3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě. „Konzumací šprotů, které se jí včetně malých kůstek, dodáte tělu i vápník, který může paleo strava postrádat, neboť jídelníček nepočítá s mlékem a mléčnými výrobky. Omega-3 mastné kyseliny spolu s vlákninou můžeme získat v paleo stravě i z ořechů a semínek, je však důležité vědět, že přeměna ω-3 z rostlinných zdrojů na využitelné mastné kyseliny je v lidském těle velmi malá, a to asi z 10 % a z rostlinných zdrojů ji více zužitkují mladé ženy. Je to z důvodu estrogenů,“ upozorňuje Kateřina Šimková.
Paleojídelníček je zpravidla nízkosacharidový jídelníček, ve stravě nejsou obiloviny (žito, pšenice, oves), ani výrobky z nich, rýže, brambory, luštěniny (fazole, čočka, cizrna a hrách) ani pseudoobiloviny (amarant, teff, pohanka, čirok). Jediným zdrojem sacharidů je tak obvykle ovoce a zelenina či med, který se v omezeném množství používá jako sladidlo. „Může se stát, že pokud člověk přejde náhle z vysokosacharidové stravy na paleo jídelníček bez adaptace, může zažívat stavy únavy, jako při ketogenní dietě, protože pokles sacharidů bude velký a náhlý. Únavu můžete pociťovat zejména při vysoké fyzické aktivitě, kdy nám bude chybět rychlá energie. Na druhou stranu adaptovaným jedincům se může zlepšit schopnost oxidace tuků, což vede ke stabilní energii,“ zmiňuje Kateřina Šimková. Právě vyloučení zmiňovaných sacharidových potravin nemusí být žádoucí a patří mezi rizika paleo stravy, neboť mohou být zdrojem komplexních sacharidů, ale i vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Jejich striktní absencí si ochuzujeme zdravý jídelníček.
Jako velký benefit paleo stravy, který můžeme aplikovat i do zdravého racionálního jídelníčku, je minimalizace konzumace rafinovaného cukru a vysoce průmyslově upravených potravin, které jsou vysokoenergetické a bohaté na cukr a tuk. „Jejich absencí v jídelníčku můžeme významně ovlivnit procesy přirozeného trávení, množství viscerálního tuku, stabilizovat hladinu cukru v krvi a tím snížit riziko vzniku diabetu II. typu a na něj navázaných onemocnění, snížit zánětlivé procesy v organismu, vzít pod kontrolu příjem chemických a průmyslových aditiv a dosáhnout lepšího poměru svalové a tukové hmoty,“ dodává Kateřina Šimková.
Základním principem jakékoliv diety, která má za cíl úbytek hmotnosti, je předpoklad, že energetický příjem bude v optimálním deficitu. Tato zákonitost přinese zhubnutí napříč veškerými druhy diet. Rizikem paleo stravy bude potencionální nedostatek některých mikronutrientů, jako jsou vitamín D, vápník a některé další látky, neboť dieta vyřazuje potraviny bohaté na tyto látky. Pakliže chcete dietu bez zdravotních následků vyzkoušet, je potřeba myslet na suplementaci z jiných potravinových zdrojů.
Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.
Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.
+420 517 070 333Po-Pá: 8:00-16:00
Ne: 12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)
Copyright ©2025 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio