O slovo se hlásí oběd aneb dietní hlavní jídlo dne
Jste-li v dietním režimu a usilujete o shození několika kilogramů, tak byste neměli podceňovat dietní hlavní jídlo dne.
Zjistit více
Jste-li v dietním režimu a usilujete o shození několika kilogramů, tak byste neměli podceňovat dietní hlavní jídlo dne.
Zjistit více
Abyste dostali pomyslnou jedničku s hvězdičkou od nutriční specialistky, tak musí být v zdravém obědu na hubnutí zastoupeny všechny makronutrienty. Pojďme si jednoduše probrat, jak do dietního hlavního jídla dne dostat všechny živiny.
Hubnout budete jedině v případě, když svoji energetickou bilanci dostanete do kalorického deficitu. Energetický příjem by měl být ponížen o 20 %. Při přílišném podhodnocení energie v jídle byste si zpomalili metabolismus a hubnutí by se zastavilo. Celodenní energetický příjem si pak rozdělte do příslušného počtu jídel. Pakliže vám vyhovuje jíst méněkrát, tak si energetický příjem rozvrhněte do 3 jídel (snídaně, oběd a večeře), přičemž zdravý oběd postavte jako dietní hlavní jídlo dne. Lidé, kteří jsou příliš rozjedení a honí je díky konzumaci jednoduchých cukrů mlsná, lépe snášejí, když je nový stravovací dietní režim rozvržený do 5 jídel dne s menšími časovými rozestupy, než když jedí jen 3x denně. Psychická pohoda při dietě je velmi důležitá, neboť nám může ovlivňovat hormony s dopadem na hubnutí.
Bílkoviny mají nejvyšší sytící schopnost, a proto na ně nesmíme v každém jídle dne zapomínat, ale není naopak žádoucí je vysloveně upřednostňovat. Bílkoviny by měly být v denním příjmu zastoupeny 20-30 %. Živočišné zdroje bílkovin najdeme ve skupinách potravin jako ryby a dary moře, maso, vejce, mléko a mléčné výrobky a v rostlinné zdroje bílkovin se nachází v luštěninách, ořeších a semenech, obilovinách a pseudoobilovinách, tofu či tempehu. Tím, že živočišné a rostlinné bílkoviny nemají stejnou nutriční hodnotu, tak bychom je měli kombinovat a mít ve stravě v poměru 50:50.
Na rozdíl od jednoduchých sacharidů ty komplexní zpracovává organismus déle, a tím se energie z jídla uvolňuje postupně. Komplexní sacharidy nám nerozkolísávají krevní cukr, nezpůsobují chutě na sladké a snižují glykemický index potravin. Nicméně glykemický index potraviny závisí nejen na typu sacharidů, ale i na dalších faktorech, jako je obsah vlákniny či přítomnost tuků a bílkovin v jídle. Proto by zdravý oběd na hubnutí a stejně tak i ostatní jídla dne měla mít ve složení všechny druhy makroživin a vlákninu. Komplexní sacharidy najdeme v celozrnném pečivu, celozrnné rýži, pseudoobilovinách jako teff, amarant, quinoa, pohanka, luštěninách jako fazole, hrách, cizrna či čočka. Sacharidy (nejlépe ty komplexní) by v celodenním příjmu měly být zastoupeny 40-50 %.
Ani tuky nesmí ve stravě chybět a v celodenním příjmu by měly tvořit 30 %. Jednoznačně je žádoucí upřednostnit v jídle nenasycené mastné kyseliny (NMK), které jsou vnímány jako zdravé tuky, protože jsou z mnoha ohledů pro organismus vhodnější a přínosnější. Z chemického hlediska mají nenasycené mastné kyseliny ve své struktuře jednu nebo více dvojných vazeb, a díky tomu jsou tekuté při pokojové teplotě (příklad olivový olej). Existují dva druhy NMK, a to mononenasycené (např. rostlinné oleje, olivy, avokádo, ořechy, mořské řasy) a polynenasycené (omega-3 a omega-6 mastné kyseliny). Polynenasycené mastné kyseliny najdeme v tučných mořských rybách, mořských plodech, rostlinných olejích (slunečnicový, řepkový, konopný, lněný či sezamový), ořeších, semenech, tofu či sójových výrobcích.
Co je dobré vědět: když si dopřejete o něco energeticky bohatší oběd, třeba i s větším množstvím tuků či sacharidů, tak u ostatní jídel dne to můžete pak dorovnat, jak energetickou hodnotou, tak živinami, aby celodenní rozpis seděl vašim celodenním optimálním potřebám. Podívat se na jídelníčky Zdravého stravování.
Ukázky celkový energetický příjem 7000 kJ při 3 jídlech denně
Lasagne se špenátem, žampiony a mletým masem
(energie: 3285 kJ, bílkoviny: 61 g, sacharidy: 80 g, tuky: 23 g)
Králičí maso na rozmarýnu a česneku, divoká rýže
(energie: 2552 kJ, bílkoviny: 45 g, sacharidy: 67 g, tuky: 19 g)
Tortilla s tuňákem, vejcem a červenou řepou
(energie: 2746 kJ, bílkoviny: 43 g, sacharidy: 62 g, tuky: 23 g)
Hovězí kostky s přelivem z žervé a pečenou zeleninou
(energie: 2432 kJ, bílkoviny: 42 g, sacharidy: 44 g, tuky: 27 g)
Ukázky celkový energetický příjem 7000 kJ při 5 jídlech denně
Hráškové rizoto s krůtím masem a parmazánem
(energie: 2379 kJ, bílkoviny: 47 g, sacharidy: 59 g, tuky: 14 g)
Kuřecí roláda plněná chorizem a švestkami, špalda s fazolkami
(energie: 2350 kJ, bílkoviny: 56 g, sacharidy: 49 g, tuky: 16 g)
Hovězí kousky s hořčično-medovou omáčkou, pečené brambory
(energie: 1918 kJ, bílkoviny: 30 g, sacharidy: 41 g, tuky: 18 g)
Těstoviny s čočkovým ragú
(energie: 1991 kJ, bílkoviny: 22 g, sacharidy: 74 g, tuky: 9 g)
Trhané vepřové maso s tzatziki, pita
(energie: 2037 kJ, bílkoviny: 35 g, sacharidy: 37 g, tuky: 22 g)
Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.
Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.
+420 517 070 333Po-Čt: 8:00-17:00
Pá: 8:00-16:00
Ne: 12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)
Copyright ©2025 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio